De wijken Trouwlaan, Oerle, Korvel en Uitvindersbuurt tellen heel wat ondernemers. Een aantal van hen is verenigd in Ondernemend Zuiderkwartier. Regelmatig zetten wij een ondernemer in de spotlights. Deze keer: Dieuwertje Vorstenbosch van Dwars Hotdogbar.

Op het moment dat we Dieuwertje spreken, heeft ze net groot nieuws naar buiten gebracht: ze gaat Dwars Hotdogbar namelijk verlaten. “De eerste maanden ben ik nog wel bij Dwars, om de overdracht in goede banen te leiden”, vertelt ze. “Maar daarna wil ik andere dingen gaan doen. Als ondernemer moet je 100% voor je zaak gaan. Maar er zijn nog zo veel dingen die ik leuk vind, naast Dwars, en waar ik nu nauwelijks aan toekom. Daardoor kwam ik mezelf tegen. Corona heeft me mentaal ook geraakt.” Dieuwertje geeft haar ‘kindje’ in het volste vertrouwen uit handen. “Dwars is inmiddels groot en wijs genoeg om uit huis te gaan.”

Dieuwertje heeft de nieuwe uitbaters zelf gevonden, in de eigenaren van De Ontbijtkeuken. Zij klopten bij haar aan voor advies over hun bedrijfje. De Ontbijtkeuken (www.deontbijtkeuken.nl) verkoopt wafels met toppings. “Ik zag ondernemers met doorzettingsvermogen, op zoek naar financiële zekerheid en mogelijkheden om te kunnen groeien. Zodoende heb ik hen gevraagd of zij Dwars wilden overnemen. Het is een vergelijkbare doelgroep en onze hotdogs met toppings zijn een mooie aanvulling op hun eigen aanbod.”

Het is een van de passies van Dieuwertje: spreken met veel verschillende mensen, brainstormen met andere ondernemers en zo komen tot mooie nieuwe projecten. Zo is ook Lokale Zaken ontstaan, een ander project van Dieuwertje. Lokale zaken helpt ondernemers de coronacrisis door, door pakketten te verkopen met producten van lokale ondernemers.

Maar het begon dus allemaal in 2017 met Dwars Hotdogbar, dat is gespecialiseerd in culinaire hotdogs. “Ik wilde een locatie die toegankelijk is voor iedereen, een plek waar je jezelf kunt zijn. Qua aanbod vond ik het belangrijk dat alles in een vega-optie verkrijgbaar was. En we hechten aan duurzaamheid, zo verkopen we alleen drinken in glazen flesjes in plaats van blikjes. Dat is toch ook een andere beleving als je thuis onze maaltijden gebruikt.”

Dieuwertje is een echte verbinder, ze wil graag haar omgeving betrekken bij haar plannen, en die omgeving zo verbeteren. “Ik heb bijvoorbeeld contact met Parcours, een school voor voortgezet speciaal onderwijs hier in de wijk. En met John Clemminck, de wijkraadvoorzitter.” Ze is tevens betrokken bij Winkellint Korvel en ook daar heeft ze volop ideeën voor. “Ik zou het winkellint meer een buurtfunctie willen geven, scholen, buurtcentra, zorgcentra erbij betrekken.” Ook voor Parcours heeft ze een project bedacht. “Het zou mooi zijn als we de straten in de wijk rondom Parcours kunnen vergroenen. Een prachtig leerproject voor de leerlingen. Zij krijgen nu al wekelijks les over groen en tuinieren. Dit zou mooi aansluiten.”

Het zijn maar enkele ideeën van deze ondernemende duizendpoot. “Ik zie het nut van deze wijk, en er kan echt veel meer uitgehaald worden.”

Dwars Hotdogbar is te vinden aan de Korvelseweg 86. Meer informatie op www.dwarshotdogbar.nl.

De ‘Made in Tilburg’ kerstpakketten van Lokale Zaken, gevuld met producten van lokale ondernemers,  zijn vanaf nu weer te bestellen via www.lokalezakentilburg.nl.