De wijken Trouwlaan, Oerle, Korvel en Uitvindersbuurt tellen heel wat ondernemers. Een aantal van hen is verenigd in Ondernemend Zuiderkwartier. Regelmatig zetten wij een ondernemer in de spotlights. Deze keer: Bastiaan Brekelmans van Café Berlijn.

Wie tijdens deze warme lentedagen over de Korvelseweg komt, kan niet om Café Berlijn heen. Het vaak goedgevulde terras geeft de hele straat een zonnige uitstraling. Zo veel dat je denkt: zal ik ook even gaan zitten en een drankje bestellen? “We krijgen hier inderdaad veel bezoekers die vertellen dat ze al zo vaak waren langsgereden en nu dachten: ‘Ik moet eindelijk eens stoppen en een drankje doen’, vertelt Bastiaan Brekelmans (35), sinds 2019 eigenaar van Café Berlijn. Het kleine cafeetje op Korvel wordt ook vaak de huiskamer van de wijk genoemd. “Wij zijn een echt buurtcafé, we trekken bezoekers uit de wijk, maar daarnaast ook veel oud-bewoners en mensen van buiten. Een breed publiek dus.”

Bastiaan runt Berlijn samen met Lola. Tot 2019 was Madelief er de baas, zij is inmiddels verhuisd. Bastiaan: “Ik werkte al langer bij Berlijn en mijn droom was om ooit ook zo’n café te hebben als Berlijn: een huiskamer vol gezelligheid. Ik werkte ook nog bij een andere kroeg in het centrum, maar daar kwamen vooral winkelende mensen die haast hadden. Dat trok me niet zo. Ik heb liever een plek waar mensen wat langer blijven hangen, een praatje maken met elkaar. Die kans kwam toen Madelief ging stoppen. ‘Wil je een café als dit, of wil je Berlijn van me overnemen?’, vroeg ze me. Nou dat laatste natuurlijk!”

Berlijn werd 10 jaar geleden opgericht door 2 jongens uit de randstad, die deden het café na 8 maanden al over aan Madelief. Het is inmiddels uitgegroeid tot een bruisende plek in de stad. Bij Berlijn kom je niet alleen voor een drankje of een van de vele speciaalbiertjes. Je kunt er ook lunchen en dineren. En ondertussen een spelletje doen, de kunst bewonderen die binnen te zien is. En dan zijn er nog de vele evenementen die Berlijn organiseert. Bastiaan: “We hebben bijvoorbeeld regelmatig een popquiz. De laatste zondag van juni organiseren we een bierproeverij met hapjes. En op 10 juli verzorgen we de horeca voor Mundial Korvel, op het Korvelplein. Ook willen we vaker live muziek in huis hebben.”

Café Berlijn vind je aan de Korvelseweg 169 in Tilburg. Meer informatie op www.berlijncafe.nl.