Foto: Nina schept een ijsje voor Cora van Mora, bij de Mora-fabriek in Maastricht.

De wijken Trouwlaan, Oerle, Korvel en Uitvindersbuurt tellen heel wat ondernemers. Een aantal van hen is verenigd in Ondernemend Zuiderkwartier. Regelmatig zetten wij een ondernemer in de spotlights. Deze keer: Mijske Nina.

Vraag aan een kind wat hij of zij later wil worden, en je krijgt steevast antwoorden als ‘brandweerman’, ‘juf’ of ‘politieagent’. Nina de Vos (14) heeft een heel andere droom: die wil later ijscovrouw worden. Sterker nog, ze is het al!

Toen Nina 10 jaar was, zag ze op het Jeugdjournaal een kind met een ijscokar en dacht ze: dat wil ik ook! “Toen ben ik gaan kijken voor mijn eigen ijskarretje”, vertelt Nina. Ze liet zich ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel en was meteen de jongste ondernemer van Tilburg. “Ik begon met ijs te verkopen voor mijn huis en dat vond iedereen erg leuk. Daarna schreef ik een brief naar een zorgcentrum in de buurt en die wilden ook graag dat ik daar ijsjes kwam uitdelen.”

Dat was in 2019. In 2023 is Nina 14 jaar en is haar bedrijfje flink gegroeid. Bij het zorgcentrum komt ze nog regelmatig om de bewoners op een heerlijk ijsje te trakteren. Deze winter heeft ze er zelfs warme stroopwafels uitgedeeld. Maar Mijske Nina doet nog veel meer. “Ik sta ook op markten. Vorig jaar was ik op de Zuiderbazaar met mijn ijscokar, en op Mundial Korvel. Daar sta ik trouwens dit jaar weer.” Mijske is ook te boeken voor een feestje of evenement.

Je kan bij Mijske Nina niet alleen terecht voor ijs, maar ook voor allerlei soorten snoep en traktaties. Ze heeft een snoepwinkeltje aan huis, maar je kan Nina en haar goedgevulde snoepkraam ook boeken voor je feest of evenement. Of bestel gewoon vanuit je luie stoel via haar webshop. Leuk als je een bijzonder cadeautje of bedankje zoekt. Of als je gewoon lekkere trek hebt. Toch vindt Nina het maken en verkopen van ijsjes het allerleukst. “Mijn grote voorbeeld is de ijscoman die bij het Wandelbos staat.”

Nina gaat natuurlijk ook nog naar school. “Ik zit op de horecaopleiding van De Rooi Pannen. Mijn bedrijfje runnen naast school is goed te doen; ik heb niet zo veel huiswerk. Meestal ga ik een dag in het weekend eropuit met de kraam, naar feestjes en evenementen.”

Op dit moment heeft Nina het best druk, omdat het zomerseizoen voor de deur staat. En dan worden er natuurlijk veel meer ijsjes gegeten dan in de winter. En ook de avondvierdaagse staat voor de deur. De verkoop van  snoepzakken gaat als een trein, vertelt Nina. “Ik maak zelf snoepzakken, maar mensen mogen ze ook zelf samenstellen. Ik sta ook nog met mijn snoepkraam bij de start van de avondvierdaagse in Tilburg.”

Wil je meer weten over Mijske Nina, of wil je haar boeken? Kijk dan op Mijske.nl. Ook op Instagram (Mijske_nina) en Facebook (Mijske Nina) kun je Nina vinden. Bellen kan ook: 06-30 98 80 78, of stuur een mailtje naar nina@mijske.nl.