De wijken Trouwlaan, Oerle, Korvel en Uitvindersbuurt tellen heel wat ondernemers. Een aantal van hen is verenigd in Ondernemend Zuiderkwartier. Regelmatig zetten wij een ondernemer in de spotlights. Deze keer: Ivo Barac van Café Kolektivo.

Wie afgelopen zomer door de Trouwlaan kwam, kon daar op de groenstrook regelmatig mensen gezellig op een terras zien zitten. Of een bandje horen spelen. Dat terras is onderdeel van Culturele en Culinaire Ontmoetingsplek Kolektivo. Eigenaar Ivo Barac was heel blij dat hij, toen het na corona weer kon, voor zijn café wat tafels en stoelen mocht neerzetten. “Het maakte de drempel voor mensen uit de buurt wat lager om eens bij ons binnen te stappen. We hebben deze zomer ook veel live-optredens gehad buiten Dat was een succes.” Ook de Zuiderbazaar werd dit jaar voor het eerst op de groenstrook voor Kolektivo gehouden, tot tevredenheid van Ivo, de wijkraad en de bezoekers. “Het was fijn dat de Zuiderbazaar nu op een open plek aan een doorgaande weg gehouden werd. Dat trok veel belangstellenden.”

Ivo wil met zijn café een ontmoetingsplek zijn voor de buurt. Hij wil mensen kennis laten maken met elkaar. En dat valt niet altijd mee. Corona maakte het er ook niet gemakkelijker op. “Dat was echt een rottijd voor mij. Ik voelde zo veel onmacht, omdat ik niks mocht en kon. Ik had een beetje een déjà vu naar de oorlog in voormalig Joegoslavië.” Ivo komt oorspronkelijk namelijk uit Bosnië. In 1994 ontvluchtte hij zijn land en kwam uiteindelijk in Tilburg terecht, waar hij een nieuw leven begon.

Nu de coronacrisis officieel voorbij is, ziet Ivo dat mensen er weer vaker op uitgaan. “Maar tegelijkertijd zijn er veel buurtbewoners die het financieel moeilijk hebben, door de gestegen prijzen. Ze stellen hun prioriteiten: rekeningen betalen, in plaats van uit eten. Wel weten mensen ons steeds beter te vinden voor borrels, feesten en partijen. Dus daar gaan we ons nu meer op richten.”

Tegelijkertijd broedt Ivo op nieuwe mogelijkheden om wijkbewoners samen te brengen. “Als je weinig geld hebt, ga je minder snel de deur uit. Terwijl het zo belangrijk is om actief te blijven, zeker op sociaal vlak. Daarom zou ik het leuk vinden om bijvoorbeeld eens per week, op een vaste dag, een buurtbuffet te organiseren. Met echt goed eten, geen fastfood. Ik hoop dat ik daarvoor sponsoren kan vinden, om het betaalbaar te houden. Een buffet voor alleenstaanden uit de wijk lijkt me ook wel wat.”

Maar er zijn nog meer leuke activiteiten bij Kolektivo. Op maandag dinsdag en woensdag zijn er bijvoorbeeld regelmatig kookworkshops. “De afgelopen tijd hebben we een aantal workshops gedaan met studenten van Tilburg University”, vertelt Ivo. “Op dinsdag 6 december worden de workshops afgesloten met een vegan buffet. Iedereen is welkom, wel graag vooraf reserveren.”

In de winter is Kolektivo van donderdag tot en met zondag geopend voor wie een drankje wil doen, of ’s avonds wil genieten van de Balkankeuken. En heb je geen zin om tijdens de feestdagen zelf te koken? Dan kun je eten bestellen bij Kolektivo. Verder is het mogelijk om bij Kolektivo je kerstfeest, zakelijke bijeenkomst, borrel, verjaardag of kinderfeestje te houden. Vraag naar de mogelijkheden.

Culturele en Culinaire Ontmoetingsplek KolektivoTrouwlaan 189 Tilburg
Tel. 013-822 99 49
info@kolektivotilburg.com
www.facebook.com/Kolektivo.tilburg