Op 18 en 19 juni vindt dit jaar de 8e editie van de Toffe Tuinen route plaats. Het thema dit jaar is ‘Stadsnatuur’. Gedurende dit weekeinde kan een deel als wandeltocht door de binnenstad gemaakt worden of men kan met de fiets zelf een route maken langs meer dan 40 van de tofste tuinen in de gemeente Tilburg.

Struinen door de tuinen
Een Toffe Tuin is een gezonde, klimaatadaptieve, water- en/of natuurvriendelijke tuin. De tuinen zijn dan ook heel verschillend: van een creatieve stadstuin, buurtmoestuin tot bijzondere tuinen in het buitengebied. Deze hoeven niet onder architectuur te zijn ontworpen, het gaat om inspiratie, biodiversiteit en gezelligheid. In sommige tuinen zijn plantjes of creatieve maaksels te koop, in anderen iets lekkers. De enthousiaste eigenaren of verzorgers heten bezoekers van harte welkom.

Stadsnatuur Tilburg 2022
Tijdens de eerste 5 edities stonden de ‘blauwe’ tuinen centraal. Daarna was de route gekoppeld aan de verkiezing ‘de Tofste Tuintjes van Tilburg’ en afgelopen jaar kon men in de tuin het werk vinden van creatieve makers.
Dit jaar is het thema Stadsnatuur, hierin kan alles samenkomen. Stadsnatuur is tenslotte onderdeel van onze dagelijkse cultuur. Daar 40% van het oppervlak in Tilburg in handen is van bewoners, zijn er genoeg redenen om inspiratie‌ ‌op‌ ‌te‌ ‌doen‌ ‌voor‌ ‌de‌ ‌eigen‌ ‌tuin‌.
Naast de open tuinen worden er ook enkele wandelingen en workshops georganiseerd waarvoor men zich kan inschrijven.

Samen groendoen
Stichting Op Groene Voet heeft positieve ervaringen met de eerdere open tuinenroutes in Tilburg: ‘Het is altijd heel gezellig, mensen vinden het fijn om op de fiets zo de stad te (her)ontdekken en er worden veel leuke contacten gelegd. Samen de stad groener en fleuriger maken, dat is toch wel het doel. Bij elkaar kijken en inspiratie opdoen om je eigen tuin nog toffer te maken is gewoon heel leuk ‘ aldus Janneke de Vries, organisator van de route.

Opvragen plattegrond
Bezoekers kunnen de digitale plattegrond met deelnemende tuinen bekijken en opvragen via de website toffetuinentilburg.nl. Papieren plattegronden worden in de tuin verstrekt.